written by
Pieter Morisse

De God van het onverwachte

Podcast - Oog in oog met God 8 min , March 18, 2023

Een tijdje geleden heb ik gesproken over “een bescheiden start van een groots plan”. En ik wil daar even op inpikken.
Wat het leert is dat God werkt op manieren die wij niet begrijpen en dat wij het onverwachte moeten verwachten. Dat wij moeten verwachten dat dingen anders kunnen verlopen dan dat wij soms denken dat Gods plan is.

Wij hebben gezien hoe Jezus op aarde kwam en dat God een plan had.
Een groot plan van redding, van verandering, van een nieuwe wereld, en van een nieuwe schepping.
En we zagen hoe dat plan startte in een heel bescheiden omgeving, op een heel bescheiden manier. Het startte in Bethlehem, met enkele herders, enkele wijzen uit het oosten en we zien dat er uiteindelijk niet zoveel mensen daar iets over wisten.
En toch had God aangekondigd, doorheen Zijn Woord dat Hij tot de profeten sprak, dat de Messias, de Christus zou komen.

Toen duurde het nog 30 jaar. Dat geeft ons een idee van hoe God soms werkt. Als God iets wil doen neemt Hij Zijn tijd.
Stel je voor dat God direct begonnen was. Dan liep daar een klein kind rond naar wie niemand zou luisteren.
Dus wachtte God 30 jaar vooraleer Hij Zijn bediening startte. En toen Jezus Zijn bediening begon genas Hij de zieken, deed Hij wonderen, bracht Hij mensen tot leven, sprak Hij Gods Woord en op zo’n manier dat de mensen verwonderd waren van de wijsheid en de autoriteit waarmee Hij sprak.

Na verloop van tijd veranderde alles.

De menigte volgde Jezus niet meer.
En toen zei Jezus tegen zijn discipelen: en jullie? Wat gaan jullie doen?
Zijn discipelen volgden Hem en ze zagen alle wonderen, met hun eigen ogen zagen ze Hem op het meer van Galilea wandelen en allerlei andere zaken die niet kunnen uit menselijke kracht.
En opeens deed Jezus zijn intrede in Jeruzalem. Ik denk dat de discipelen niet goed wisten wat er zou gebeuren, maar dat het groot zou zijn dat stond vast want het volk juichte Hem toe.

En toen opeens was het voorbij.
Plaats je eens in de schoenen van de discipelen. Je gaat drie jaar mee met Jezus. Je volgt Hem overal, je hoort Hem de bergrede prediken. De zieken komen tot Hem en worden genezen, je ziet doden terug levend worden. Zij moesten ook vaststellen dat Hij helemaal anders was dan alle anderen die ooit vóór Hem kwamen.
En toch weten ze niet wat ze moeten verwachten maar dat het groots zou worden, dat kon niet anders want de opbouw ernaar toe was fenomenaal.
En toch eindigt het.
Hij doet Zijn intrede in Jeruzalem ( Mattheüs 21 ), Hij wordt gevangen genomen (Mattheüs 26 ), Jezus wordt gefolterd en sterft op Golgotha ( Mattheüs 27 ).
Van een anticlimax gesproken !

Mensen houden niet zo van verandering.

Wat is onze houding in het leven?
Als mens hebben wij van nature graag de dingen onder controle. Wij houden niet van verandering, van het onverwachte.

En toch is in God het principe dat we het onverwachte moeten verwachten, dat God op manieren zal werken die wij zelf niet kunnen bedenken. Wij moeten er zelfs voor openstaan dat God misschien niet 100% is zoals wij denken dat Hij is.
Als mens geven wij God graag een kader, van zo is God.

De bijbel staat vol van voorbeelden dat het niet zo is.
Ik denk niet dat Mozes ooit gedacht had dat God aan hem ging verschijnen in een brandende braamstruik. En toch deed God het op die manier.
Ik denk niet dat de Joden verwachtten dat de Messias aan het kruis zou sterven maar dat ze iets anders verwachtten.
God werkt continu op een mysterieuze manier.

Jesaja 55: 8-9 Want Mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet Mij wegen, spreekt de Heere. Want zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen en Mijn gedachten dan uw gedachten.

Als mens hebben wij graag dingen onder controle, hebben wij graag zekerheid.
Waarom zijn verzekeringen zo succesvol? Omdat de mens graag zekerheid heeft. Een mens gaat niet graag onverzekerd door het leven.
Wij bouwen zoveel veiligheid in, dat we op de duur vergeten dat we ook moeten geloven. Geloven is juist vertrouwen dat God het kan doen, en het zal doen, maar tegelijk wetende dat Hij het zal doen op Zijn manier.

God is de God van het onverwachte.

God is de God van het onverwachte, van het bovennatuurlijke.
En wij moeten daarvoor openstaan en niet vergeten dat God de God van het onverwachte is.

We gaan even naar een mooi voorbeeld in Handelingen 10.
We zien hier de hoofdman Cornelius die met heel zijn huis God vreesde. Hij gaf ook veel liefdegaven aan het volk en bad voortdurend tot God. Er verschijnt een engel, het onverwachte, dat is de manier waarop God werkt. Maar het mooie aan dit verhaal is dat God, ook al doet Hij het onverwachte, alles te samen laat werken ten goede ( v 1-8 ).

We zien ook Petrus, die op het dak zit om te bidden. Hij krijgt honger en terwijl zij eten bereidden raakte hij in geestvervoering ( v 9-10 ).
Petrus krijgt de boodschap van God dat hij iets moet eten dat hij eigenlijk niet mag eten volgens de wet. De respons van Petrus is: Heer, ik mag dat niet doen ( v 11-14 ).
Dat is het onverwachte. De God die Petrus kende, van die God mochten ze dat niet eten.
En toch zegt God: wat God gereinigd heeft, mag u niet voor onheilig houden ( v15 ).
En dit gebeurde tot 3x toe ( v 16 ).

Als God het onverwachte wil doen, wie ben ik dan om Hem tegen te houden?

Petrus wordt door de Geest verteld dat hij moet gaan naar Cornelius, een hoofdman over 100, een heiden d.w.z. geen Jood. Maar hij is een rechtvaardig man die God vreest en van wie het hele volk van de Joden een goed getuigenis gaf.

Petrus begint te getuigen over Christus ( v 42-44 ).
God is de God van het onverwachte.
Hij toont aan Petrus: wat Ik reinig en heilig verklaar, dat mogen jullie niet als onheilig zien.
God stuurt hem naar de heidenen om te prediken dat Jezus de Christus is. En terwijl hij aan het praten is valt de Heilige Geest op allen die het Woord hoorden. God is aan het werk.

Lees hoofdstuk 11: 1-3.
God is aan het werk en wat zegt de mens? Ja maar, dat zijn de regels, daar mag je niet van afwijken. Je neemt al onze zekerheden weg. Je mag niet omgaan met heidenen, je bent binnen gegaan bij hen en nog veel erger, je hebt met hen gegeten.
En Petrus begint alles uit te leggen ( v 4- 16 ) en uiteindelijk zegt hij in v 17:
’Als God aan hen dezelfde gave gegeven heeft als aan ons die in de Heere Jezus Christus geloven, wie was ik dan dat ik bij machte zou zijn God tegen te houden?’

Petrus zegt heel terecht: wij kunnen regels stellen, wij kunnen zeggen: dat is het kader, maar als God het onverwachte wil doen, wie ben ik dan om Hem tegen te houden?
Het is zo belangrijk dat wij daarvoor open staan. Als wij niet openstaan voor de Geest die werkt of niet openstaan voor het onverwachte dat God kan doen, als wij ons niet flexibel opstellen in Zijn handen om ons te laten kneden en gebruiken, dan zoekt God iemand anders.

God is ook de God van de heidenen.

De Joden dachten dat God de God van de Joden was. Maar God zegt: Ik ben ook de God van de heidenen, Ik ben de God van diegenen die geloven in Jezus Christus.
Als mens proberen wij aan alles een formule te geven, een formule om tot bekering te komen, maar zo werkt God niet. We proberen God in formules te duwen. Maar God kan werken door mensen, Hij werkt ook rechtstreeks, God werkt op vele manieren. En wij kunnen proberen dat tegen te houden, te structureren maar God werkt niet zo.

Wat God van ons verwacht is dat wij kunnen omgaan met het onverwachte. Als wij God zien werken, moeten wij met Hem meewerken.

Lees Efeze 3: 20.
Onze Heer is bij machte alles te doen ver boven alles wat wij denken of bidden, overeenkomstig de kracht die in ons werkzaam is
Als we denken dat we alles onder controle moeten hebben, dat we zekerheid moeten inbouwen, dan heb ik nieuws voor u. Hij is bij machte alles te doen ver boven alles wat wij bidden of denken.

Als we een probleem of uitdaging hebben moeten we naar Hem kijken voor de oplossing
Ik merk dat veel christenen vooral kijken naar andere mensen om hun probleem op te lossen. Ze kijken naar de wereld maar geloven is kijken naar Hem, naar Hij die bij machte
is te doen ver boven wat wij bidden of denken, overeenkomstig de kracht die in ons werkzaam is.

Laten wij geloven, laten wij naar Hem kijken.

Het is niet gemakkelijk als mens om de controle los te laten en om u over te geven aan de Heer.
Maar ik kan je zeggen, het is veel gemakkelijker als je het overgeeft aan de Heer dan het zelf proberen te doen.

Als God Jezus kon doen opstaan uit de dood, dan denk ik dat Hij alles kan doen wat wij nodig hebben. Als God brood en vis kon vermenigvuldigen dan kan Hij ook onze uitdagingen oplossen.
Dat is hoe wij naar God moeten kijken. Geloof is juist het vertrouwen hebben dat de Heer het kan doen, dat Hij het zal doen, maar dat Hij het op Zijn manier zal doen. En Zijn manier is de beste manier.

Als wij in geloof wandelen, dan verwachten wij het onverwachte, dan laten wij toe dat God onze plannen onderbreekt met het onverwachte.
Kijk naar Petrus, welke flexibiliteit hij aan de dag moest leggen.
Alles dat hij ooit geleerd had in zijn leven moest hij achterwege laten en naar de heidenen gaan. Hij moest dat huis binnen gaan en met hen eten.

Op dezelfde manier moeten wij al onze bagage, alles wat we geleerd hebben, al onze ervaringen uit het leven achterwege laten en doen wat de Heer van ons verlangt.
Sommigen hebben het daar moeilijk mee. Maar eigenlijk is het eenvoudig, het is gewoon doen wat God zegt en het vertrouwen hebben dat Hij alles ten goede werkt.

Ik wil je dan ook bemoedigen en tegelijk uitdagen, laten wij levens van geloof leiden, die erop rekenen dat God onze plannen zal onderbreken omdat Hij het onverwachte wil doen. Want God is de God van het onverwachte.

geloof overwachte meewerken vertrouwen